Industria farmaceutica investeste in cercetare mai mult decat industria IT&C


Industria farmaceutica este prima in topul industriilor care investesc in cercetare si dezvoltare


Romania – printre ultimele tari in Europa la acest capitol


In ultimii ani, industria farmaceutica a investit in cercetare si dezvoltare mai mult decat orice alta industrie, mai mult chiar decat industria IT&C. Conform raportului anual al Federatiei Europene a Industriilor si Asociatiilor Farmaceutice (EFPIA), in anul 2009 la nivel mondial industria farmaceutica investea 15.9% din totalul acestui sector. Pe locul 2 se afla domeniul IT cu 9.9% investitii in software si servicii informatice, pe locul 3 acelasi domeniu IT cu investitii de 8.7% in hardware si echipament. Locul 4 este ocupat tot de industria cercetarii si dezvoltarii farmaceutice, cu 6.2% investitii in echipamente si servicii de sanatate. Cel mai putin investesc in cercetare si dezvoltare producatorii de petrol si gaze naturale - 0.4%.


In anul 2010, la nivel european s-a inregistrat o usoara scadere (440 milioane de Euro) fata de anul 2009, in ceea ce priveste valoarea investitiilor in cercetare si dezvoltare in domeniul farmaceutic, dar industria farmaceutica ramane in continuare un investitor important fata de celelalte industrii.


„Este adevarat, impactul economic s-a resimtit si asupra industriei farmaceutice. Investitiile in cercetare si dezvoltare s-au lovit de foarte multe provocari in ultimii ani. Industria isi doreste sa mentina investitiile in cercetare, desi numarul noilor molecule scade si implicit descoperirile sunt din ce in ce mai scumpe. Daca in tehnologie de pilda oamenii pot trai fara ultimul model al unui produs, in medicina fara anumite medicamente poti ajunge sa nu mai ai nevoie de tehnologie. Desi ceea ce tehnologia produce este mult mai palpabil - produse care ne fac viata mai usoara sau mai frumoasa, in medicina este vorba despre speranta la viata. Acesta este si motivul pentru care industria farmaceutica va continua sa investeasca in cercetare.” precizeaza Cristian Lutan, Director Executiv Adjunct APPIM (Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente) – asociatie membra a EFPIA.


Care este situatia in Romania in ceea ce priveste investitiile in cercetare si dezvoltare de noi medicamente


In anul 2008, Romania se afla pe ultimele locuri in Europa la capitolul valoarea investitiilor in cercetare si dezvoltare de medicamente. 30 milioane Euro se investeau de catre tara noastra, doar Cipru fiind tara care investea mai putin decat noi la acest capitol - 14 milioane Euro. In topul tarilor cu cele mai mari investitii se aflau: Germania, Franta, Marea Britanie care alocau anual sume de peste 4 miliarde Euro.


„Cu toate acestea, domeniul farmaceutic ramane in continuare cel mai mare investitor in cercetare si dezvoltare atat la nivel european cat si mondial - cu 27 miliarde Euro alocate anual si peste 600.000 de angajati. Preocuparea industriei farmaceutice pentru noi descoperiri exista in continuare. Sa nu uitam ca sunt inca multe boli pentru care nu exista un tratament: Alzheimer, multe forme de cancer sau scleroza multipla.” a declarat Cristian Lutan, Director Executiv Adjunct ARPIM.


Grafic RD