Al XXII-lea Congres al Societătii Române de Pneumologie „Plămânul - tintă sau cauză”


Al  XXII-lea Congres al Societătii Române de Pneumologie va avea loc în perioada 30 mai – 2 iunie 2012, la Poiana Brasov. Ediţia de anul acesta are ca temă principală „Plămânul - tintă sau cauză” şi vizează evidentierea patologiei pulmonare, cu multiplele sale probleme de diagnostic, terapie si arie de influentă asupra altor afectiuni.

Conform statisticilor Societătii Române de Pneumologie, peste un milion de români suferă de bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC) şi aproximativ 30.000 de pacienti au tuberculoză. În ţara noastră, astmul a ajuns la o prevalenţă de 6 - 7%, peste 1 milion de români fiind diagnosticaţi cu forme ale acestei afecţiuni. În plus, românii fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de tigări, iar 85% din pacientii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători.

În contextul acestor statistici îngrijorătoare, Societătea Română de Pneumologie aduce în prim plan problematica celor mai importante afecţiuni de natură pulmonară, propunând dezbaterii subiecte precum: tuberculoză pulmonară, bolile obstructive bronho-pulmonare cronice, infectiile pulmonare,  pneumopatiile interstitiale difuze, neoplasmul bronho-pulmonar, comorbidităti cu implicare pulmonară, patologie pleurală, tabagismul.

Evenimentul reuneste, ca speakeri, personalităti marcante din pneumologia românească si europeană, dar si specialisti care în formarea sau practica lor se întâlnesc cu patologia respiratorie: specialişti în medicină internă, chirurgie toracică, alergologie, boli infecţioase, otorinolaringologie, pediatrie, terapie intensivă, medicină de urgenţă, anestezie şi medici rezidenţi. „Vedem în tema congresului o perfectă oportunitate pentru a reuni medici, oameni de ştiinţă şi pacienţi care să-şi împartăşească opiniile despre lumea penumologiei la nivelul anului 2012.” a declarat prof. univ. dr. Florin Mihălţan, preşedintele congresului şi preşedinte interimar al Societăţii Române de Pneumologie.

Participarea la lucrări se face sub formă de comunicări orale (prezentări powerpoint) şi postere, iar termenul limită de trimitere a rezumatelor este 1 martie 2012.

Pentru mai multe informatii legate participarea la al XXII-lea Congresul al Societătii Române de Pneumologie, puteti consulta website-ul oficial al evenimentului: www.congrespneumo2012.ro.