JURĂMÂNTUL LUI HIPOCRATE

Prof. Dr. Peter Elwood: “Mi-am dorit să fac ceva diferit de colegii mei”


Profesorul Peter Elwood a început să studieze aspirina într-o perioadă în care lumea medicală se concentra pe alte teme, mai ofertante. Efortul său nu a fost în zadar, iar experienţa acumulată îl transformă într-un autentic lider de opinie

Dr. Peter Elwood

- Domnule profesor Elwood, cum a pornit pasiunea dumneavoastră pentru a studia aspirina, într-o perioadă în care interesele mari de cercetare erau altele?
- În anii 60, am citit destul de mult despre aspirină şi posibilul rol pe care putea să îl aibă în prevenţia unor evenimente cardiovasculare. Îmi amintesc că majoritatea colegilor mei din nucleele de cercetare lucrau la acel moment în domeniul colesterolului, încercând să identifice căi de control al metabolismului şi, implicit, soluţii pentru ateroscleroză. Mi-am dorit să fac ceva diferit de colegii mei, de aceea m-am concentrat şi am depus un mare efort pentru a înţelege domeniul trombozei. În anii 60, au fost publicate primele articole în care farmacologii descriau efectul pe care aspirina îl avea asupra agregării plachetelor care intrau în structura trombusului. Am pus împreună aceste informaţii alături de altele, care făceau referire specifică la domeniul cardiologiei, mai précis la riscul de infarct miocardic, şi, cu mult curaj, am mers mai departe.

- De ce curaj?
- Pentru că în acea perioadă aspirina era considerat un medicament învechit, care nu mai trezea interesul vreunui cercetător. De aceea, mi-a fost destul de greu să găsesc printer colegii mei oameni interesaţi să mi se alăture în vederea realizării unui studiu asupra aspirinei în reducerea evenimentelor cardiovasculare. În acelaşi timp, mi-a fost destul de greu să găsesc pacienţii care să accepte înrolarea în studiu, aceştia fiind neîncrezători în ceea ce priveşte aspirina, un medicament despre care credeau că ştiu totul. Îmi spuneau că este un medicament vechi, care doar le irită stomacul, deci cum ar putea să le aducă vreun beneficiu? Aşa se face că am discutat personal cu fiecare dintre cei 1.400 de pacienţi care aveau să facă parte din studiu, le-am explicat acestora că existau date în literatură despre potenţialele beneficii, pe care acum aveam posibilitatea de a demonstra printr-un studio randomizat, placebo-controlat.

Varianta integrala in editia tiparita.