JURĂMÂNTUL LUI HIPOCRATE

Cele 5 articole care au dus la Premiul Nobel pentru Medicină 2011


Imunologia a reprezentat unul dintre punctele centrale ale cercetării medicale din ultimele decenii. Comitetul Nobel recunoaşte importanța acestui domeniu prin acordarea premiului pentru activitatea extraordinară a 3 cercetători, de origine americană, canadiană şi franceză.

Celule dendriticeO prima lucrare a lui Hoffmann care datează din 1996 descrie cele trei metode principale prin care insectele se apară de agresiunile microorganismelor: cascade proteolitice induse imediat după rănire, fagocitoza şi încapsularea microorganismelor invadatoare de către celulele circulante din sânge şi sinteza rapidă şi tranzientă a peptidelor antimicrobiene.

Scopului acestui studiu a fost caracterizarea acestor căi, autorii ghidându-se după paralelele care există între cascada NF-kB indusă de citokine în timpul unui răspuns inflamator la mamifere şi activarea unor mecanisme imune din Drosophile (de la nivelul dorsalului morfogen). Ideea existenței acestor paralele a apărut pentru prima oară când s-a observat că situsurile de legare pentru kB erau prezente în promotorii genelor care codează peptidele antibacteriene.

Hoffmann a analizat expresia genelor pentru peptide antibacteriene şi antifungice în tulpini de Drosophile care prezentau modificări genetice la nivel dorso-ventral. Rezultatele acestor experimente au întărit ideea că genele care codează peptidele antibacteriene sunt reglate într-o manieră distinctă de cea a genelor care codează peptida antifungică drosomicină. De asemenea, s-a demonstrat că pentru genele antibacteriene există o diferență a căii de activare, la fel ca şi faptul că drosomicina este absolut necesară pentru o apărare competentă împotriva fungilor.

Varianta integrala in editia tiparita.