JURĂMÂNTUL LUI HIPOCRATE

Prof. Dr. Ralph Steinman – o moştenire nemuritoare


Ralph M. Steinman a fost profesor la Universitatea Rockefeller şi medic senior la spitalul acesteia, dar şi un cercetător cu o pasiune enormă pentru biologie celulară aplicată în domeniul sistemului imunitar. Profesorul a decedat cu două zile înainte de a fi anunţat drept câştigător al Premiului Nobel pentru Medicină 2011

Ralph M Steinman

Primele sale studii, realizate împreună cu Zanvil A. Cohn la Rockefeller au început ca o încercare de a înțelege leucocitele şi rolul lor în sistemul imun. Steinman s-a concentrat asupra macrofagelor limfocitelor care operează în variate moduri pentru a identifica şi distruge microorganismele şi celulele tumorale.

Steinman şi Cohn au descoperit o nouă clasă de celule imune, numite celule dendritice, asupra cărora câştigătorul Premiului Nobel şi-a concentrat toată atenția, ulterior dovedind rolul important şi unic al celulelor dendritice în cadrul a diverse răspunsuri imune, inclusiv în situații clinic importante precum rejecția transplanturilor, rezistența la tumori, boli autoimune, dar şi boli infecțioase precum SIDA.

Steinman a condus Laboratorul de Fiziologie şi Imunologie Celulară de la Universitatea Rockefeller, cercetând mecanismele fundamentale ale imunității şi interfața dintre diverse stări de boală şi sistemul imun, incluzând studii axate pe realizarea de vaccinuri şi terapii pentru tumori, infecții şi boli autoimune.

Cercetările câștigătorului premiului Nobel demonstrează rolul celulelor dendritice descoperite de el drept sentinele cu un rol crucial ale sistemului imun, care controlează numeroase răspunsuri inițiale, de la silențierea imunologică (toleranță) la rezistență (imunitate).

Varianta integrala in editia tiparita.