Cel mai important pas inainte in tratamentul cancerului ovarian, in ultimii 15 ani Avastin - aprobat in Europa pentru tratamentul cancerului ovarian avansat


Cel mai important pas inainte in tratamentul cancerului ovarian, in ultimii 15 ani Avastin – aprobat in Europa pentru tratamentul cancerului ovarian avansat, nou diagnosticat Comisia Europeana a aprobat recent utilizarea Avastin® (bevacizumab) in combinatie cu chimioterapia standard cu carboplatin si paclitaxel, ca tratament de prima linie (dupa interventia chirurgicala) la pacientele cu cancer ovarian avansat. Medicamentul devine astfel disponibil, in aceasta noua indicatie, in toate tarile Uniunii Europene, deci si in Romania. Cancerul ovarian este cea mai frecventa cauza de deces dintre afectiunile ginecologice maligne, aproximativ 220,000 de femei fiind diagnosticate cu aceasta boala in fiecare an, la nivel global, numarul de decese inregistrate anual fiind de 140,000.


Aprobarea Avastin pentru tratamentul cancerului ovarian reprezinta un pas inainte important in tratamentul acestei boli, limitat pana acum la interventii chirugicale si chimioterapie. In doua studii clinice de faza III (GOG0218 si ICON7), s-a demonstrat ca pacientele cu cancer ovarian avasat, nou diagnosticate, care au primit tratament cu Avastin plus chimioterapie si apoi au continuat tratamentul doar cu Avastin, au trait semnificativ mai mult, fara ca boala sa progreseze, comparativ cu pacientele care au primit doar chimioterapie. Cancerul ovarian este a opta cea mai frecvent diagnosticata forma de cancer si a saptea cauza de mortalitate la femei, in intreaga lume. Anual, peste 220,000 de paciente sunt diagnosticate cu cancer ovarian, la nivel global, inregistrandu-se aproximativ 140,000 de decese cauzate de aceasta boala.


1) Interventia chirurgicala menita sa indeparteze cat mai mult posibil din tumora, urmata de chimioterapie, sunt modalitatile cele mai frecvente de tratament, dar, din pacate, majoritatea pacientelor sunt diagnosticate in faza avansata a bolii cand este nevoie de tratament suplimentar. Roche deruleaza un program extins de cercetare pentru Avastin in cancerul ovarian, atat ca tratament de prima linie cat si pentru boala recurenta, cu scopul de a imbunatati rezultatele terapeutice pentru pacientele ce sufera de aceasta afectiune. Prezenta aprobare europeana, permite astfel folosirea Avastin, in combinatie cu carboplatin si paclitaxel pentru tratamentul de prima linie al cancerului ovarian epitelial avansat (stadiile FIGO IIIB, IIIC si IV), cancerului primar peritoneal si al cancerului de trompa uterina. Avastin va fi administrat in asociere cu chimioterapia, pana la maxim 6 cicluri de tratament, urmate de folosirea Avastin ca monoterapie pana la progresia bolii sau pentru maxim 15 luni sau pana la aparitia toxicitatii inacceptabile. Doza recomandata de Avastin este de 15mg/kg corp, o data la 3 saptamani, prin administrare intravenoasa. Avastin: De peste 5 ani are un rol semnificativ in ingrijirea pacientilor cu cancer din intreaga lume Odata cu aprobarea initiala din SUA in anul 2004 pentru cancerul colorectal avansat, Avastin a devenit terapia anti-angiogenica accesibila pe scara larga pentru pacientii cu forma avansata de cancer.


Astazi, Avastin continua sa ofere beneficii clinice semnificative pentru pacienti (supravietuire generala si/sau supravietuire fara semne de progresie a bolii), in mai multe tipuri de cancer. Avastin este, in prezent, aprobat in SUA si Europa pentru tratamentul unor stadii avansate de cancer colorectal, cancer de san, cancer renal, cancer bronho-pulmonar non microcelular. In SUA si alte peste 31 de tari, Avastin este de asemenea aprobat pentru tratamentul pacientilor cu glioblastom (un tip de cancer al creierului). Avastin este terapia anti-angiogenica disponibila pentru tratamentul acestor numeroase tipuri de cancer avansat, care provoaca peste 2,5 milioane de decese in fiecare an.