Noul Cod de Etica elaborat de ARPIM vine cu reglementari mult mai aspre in piata farmaceutica


Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) a elaborat un nou Cod de Etica in promovarea medicamentelor eliberate pe baza unei prescriptii medicale, ce reglementeaza relatia dintre companiile producatoare de medicamente si profesionistii din domeniul medical. Prin implementarea acestui Cod, ARPIM doreste ca alegerea medicamentelor in vederea prescrierii sa se faca exclusiv pe baza nevoilor individuale de asistenta medicala ale pacientilor, a eficientei si sigurantei dovedite de fiecare produs.

“Prin modificarile aduse Codului de Etica, ARPIM doreste sa consolideze procesul de transformare a pietei farmaceutice din Romania intr-un mediu etic si concurential, in care pacientilor li se garanteaza accesul la cele mai bune terapii pentru afectiunile de care sufera, fara suspiciunea coruptiei si numai pe baza dovezilor stiintifice aduse de studiile clinice realizate pentru fiecare produs.

Reiteram cu aceasta ocazie indemnul pentru autoritati, alte asociatii din piata farmaceutica si alte companii neafiliate, de a adopta acest Cod impreuna cu noi si de a se alinia standardelor europene de etica, eliminand astfel suspiciunile care planeaza incorect asupra intregii piete din Romania.”, a declarat Cristian Lutan, Director Executiv Adjunct al ARPIM.  


Noua editie a Codului de Etica a luat in calcul  cele mai recente reglementari  in domeniu la nivel european si international, precum si experienta aplicarii unui Cod de Etica in Romania, in ultimii 6 ani. Noutatile aduse de aceasta editie sunt:


  • Limitarea numarului de mostre care pot fi oferite profesionistilor din domeniul sanitar (4 mostre de produs la cea mai mica concentratie, si numai mostre din produse lansate pe piata in ultimii doi ani);
  • Interzicerea totala a cadourilor de orice natura. Editia precedenta permitea oferirea de cadouri traditionale cu prilejul unor ocazii speciale, in valoare de maxim 150 lei;
  • Interzicerea organizarii sau sponsorizarii de evenimente in afara tarii, cu exceptia vizitelor la laboratoare sau alte facilitati stiintifice, sau daca majoritatea participantilor sunt straini;
  • Interzicerea totala a organizarii sau sponsorizarii de evenimente la hoteluri de 5 stele, precum si in locatii renumite pentru facilităţile lor de divertisment, sportive sau pentru “extravaganţa” lor.

Codul se aplica celor 28 de companii membre ale Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente – asociatie care reprezinta circa 70% din piata farmaceutica romaneasca - venind sa detalieze si sa clarifice cadrul legislativ national, deficitar in aceasta privinta. Sanctiunile prevazute de acesta pot fi avertisment, amenzi, si pot merge pana la excluderea din asociatie.


Adoptat pentru prima data in mai 2005, Codul a fost revizuit pentru a sasea oara anul acesta si respecta in totalitate cadrul stabilit de Directiva Consiliului Uniunii Europene 2001/83/EC, care recunoaste rolul controlului voluntar al publicitatii la medicamente.


Codul de Etica prevede ca promovarea medicamentelor trebuie sa se bazeze pe o atenta documentatie stiintifica, sa incurajeze utilizarea rationala a medicamentelor, precum si sa elimine orice stimulare incorecta a prescrierii de medicamente.


Codul de Etica ARPIM este disponibil in varianta integrala, pentru consultare, la adresa www.arpim.ro


Despre ARPIM


Asociatia Română a Producătorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) este organizatia care sustine obiectivele comune ale celor mai importante 28 de companii farmaceutice internationale producătoare de medicamente originale, prezente în România. Acestea realizează împreună peste 70% din valoarea pietei farmaceutice românesti.


Membrii ARPIM investesc permanent în cercetare si dezvoltare, cu scopul de a le oferi pacientilor medicamente originale si inovatoare, care salvează anual mii de vieti. Principalul obiectiv al asociatiei este cresterea accesului pacientilor la medicamente, ameliorarea calitătii vietii pacientilor si implicit cresterea sperantei de viată a românilor.


ARPIM este afiliată la Federatia Europeană a Industriei Farmaceutice (EFPIA) – organizatia europeană care reuneste cele mai importante companii farmaceutice internationale, recunoscute datorită rezultatelor la nivelul comunitătii stiintifice internationale.


###

Companiile farmaceutice membre ARPIM sunt: Abbott Products, Alcon Pharmaceuticals Ltd., Amgen, Angelini, Astellas Pharma, AstraZeneca, Bayer – Schering A.G, Berlin Chemie-Menarini, Boehringer Ingelheim, Boiron Ro, Bristol Myers Squibb, Eli Lilly Romania SRL, GlaxoSmithKline SRL, Ipsen Pharma, Johnson & Johnson SRL, Leo Pharma A/S, Lundbeck, Merck Romania, Merck Sharp & Dohme, Mundipharma Medical GmbH, Novartis Pharma Services, Novo Nordisk Farma SRL, Pfizer Romania SRL, Sanofi Aventis, Servier Pharma SRL, Torrex – Chiesi Romania, UCB Romania, Vifor Intl.