Pradaxa, în ghidurile practice de referinţă ACCF/AHA/HRS pentru fibrilaţia atrială

Dabigatranul etexilat se află în prim planul unei noi generaţii de anticoagulanţi orali/inhibitori direcţi ai trombinei (DTI), ţintind o importantă necesitate medicală nerezolvată în prevenirea şi tratamentul bolilor tromboembolice acute şi cronice.

Efectele antitrombotice potente sunt obţinute prin inhibarea directă şi specifică a activităţii trombinei (atât liberă cât şi legată, în fazele coagulării), trombina jucând un rol enzimatic central în procesul responsabil pentru trombogeneză. Prin contrast cu antagoniştii de vitamină K, cu acţiune variabilă prin intermediul unor diferiţi factori de coagulare, dabigatranul etexilat asigură o anticoagulare eficientă, predictibilă şi consecventă, cu un potenţial redus de interacţiuni medicamentoase şi fără interacţiuni cu alimentele, nefiind necesară nici monitorizarea de rutină a coagulării şi nici ajustarea dozei.

Pradaxa a fost aprobată în SUA de către FDA în luna octombrie a anului trecut, pentru reducerea riscului de accident vascular cerebral şi de embolism sistemic la pacienţii cu fibrilaţie atrială non-valvulară, fiind în prezent singurul tratament aprobat în SUA care a demonstrat reduceri semnificative ale riscului de accident vascular în comparaţie cu warfarina. Pradaxa 150 mg capsule cu administrare de două ori pe zi s-a dovedit a reduce accidentele vasculare cerebrale şi emboliile sistemice cu 35 % mai mult faţă de reducerea obţinută cu warfarină, dozată la un INR ţintă de 2,0 – 3,0. Efectele obţinute cu Pradaxa în comparaţie cu warfarina au fost mai evidente la pacienţii cu niveluri mai reduse ale controlului valorilor INR.

„Ghidurile de management al fibrilaţiei atriale au fost actualizate după aprobarea dabigatranului pentru a reflecta un consens al opiniilor experţilor cu privire la rolul acestui important nou tratament”, a afirmat Eric Prystowsky, director al Laboratorului Clinic de Electrofiziologie din cadrul Spitalului St. Vincent din Indianapolis. „Felicit comitetul care a emis ghidurile pentru că a acţionat în mod atât de rapid pentru a include dabigatranul în postura unei importante opţiuni terapeutice pentru reducerea riscului de accident vascular cerebral la pacienţii cu fibrilaţie atrială non-valvulară. Pentru prima dată în ultimele decade, medicii dispun de o alternativă la warfarină pentru această populaţie de pacienţi”.

Pentru reducerea riscului de accident vascular cerebral, Ghidurile actualizate de practică pentru managementul pacienţilor cu fibrilaţie atrială recomandă Pradaxa drept alternativă utilă la warfarină pentru pacienţii cu forme de fibrilaţie atrială paroxistică până la permanentă şi cu factori de risc pentru accident vascular sau embolism sistemic, care nu au o valvă cardiacă protetică, boală valvulară semnificativă hemodinamic, insuficienţă renală severă sau boală hepatică avansată.

„Actualizarea rapidă a ghidurilor după aprobarea Pradaxa de către FDA demonstrează importanţa existenţei unei alternative pentru warfarină în fibrilaţia atrială non-valvulară”, a spus Christopher Corsico, M.D., MPH, director medical, Boehringer Ingelheim Pharmaceuticals, Inc.  „Compania Boehringer Ingelheim este mândră să ofere acest nou tratament inovator, care a demonstrat o reducere semnificativă a riscului de accident vascular cerebral faţă de warfarină la pacienţii cu fibrilaţie atrială non-valvulară”.