Medicii şi pacienţii Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta au marcat împreună Ziua Mondială a   Bronhopneumopatiei Obstructive Cronice (BPOC)


16 noiembrie 2011 este Ziua Internaţională a Bronhopneumopatiei Obstructive Cronice (BPOC), marcată prin evenimente speciale în întreaga lume.


Tema internaţională din 2011 se concentrează pe simptomele acestei boli cronice subdiagnosticate şi promovează importanţa controlului medical si a spirometriei - testul de respiratie în urma căruia se emite diagnosticul.

16 noiembrie, 2011 – Institutul Naţional de Pneumoftiziologie Marius Nasta Bucureşti, cu sprijinul companiei GlaxoSmithKline, a organizat un eveniment inedit de  Ziua Mondială a Bronhopneumopatiei Obstructive Cronice, cu mesajul Un singur pas îti taie răsuflarea? Nu lăsa plămânii să te îmbătrânească!”.

Tablou Ziua Mondiala BPOC

Pacientii si medicii Institutului si-au pus la încercare talentul si creativitatea pentru a lăsa o amintire plină de culoare tuturor celor care vor trece pragul Institutului: un tablou de 2 x 2 metri ce ilustrează libertatea de respiraţie a unui plamân sănătos şi care va fi expus permanent în holul de la intrarea în Institut.

Prin acest eveniment care a marcat Ziua Mondială BPOC în România la Institutul Marius Nasta, medicii au dorit să transmită cât de importantă este o relatie apropiată a doctorilor cu pacientii si faptul că această boală cronică, mult subdiagnosticată, poate fi tinută sub control dacă este depistată din timp si dacă este tratată adecvat.

„În cazul oricărei afectiuni, o relatie apropiată, bazată pe încredere si respect, între medic si pacient este esentială. Această relatie este cu atât mai importantă în cazul unei boli cronice, cu incidentă crescută si cu potential fatal, cum este BPOC. Evenimentul de astăzi a subliniat acest lucru într-un mod plin de culoare, lăsând Institutului o amintire de lungă durată”, a declarat dr. Emilia Crişan, Directorul Medical al Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta.

În multe cazuri, din lipsa de informare,  persoanele care suferă de BPOC cronică ignoră principalele simptome (oboseala, dificultatea la respirare, lipsa de rezistenţă la efort, tusea), considerându-le un dat al vârstei sau al stilului de viaţă. Un test simplu ca spirometria este suficient pentru stabilierea diagnosticului, iar depistarea precoce  oferă pacientului posibilitatea de a se bucura de libertate de respiraţie şi o calitate ridicată a vietii, atât timp cât urmează constant tratamentul prescris. 

Despre Ziua Mondială a BPOC:

Ziua Mondială a BPOC este marcată anul acesta la nivel internaţional pe 16 noiembrie. BPOC este a patra cauză de mortalitate în lume, conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Cei mai mulţi bolnavi afectaţi de BPOC sunt bărbaţi şi au vârste cuprinse între 65-

74 de ani, şi 45-54 de ani. Deşi fumatul este cauza principală a BPOC pentru 75% dintre pacienţii afectaţi, boala se poate manifesta de asemenea şi la nefumători, fiind cauzată de expunerea la poluanţi şi praf în exces.