Testul Cartonaşelor, care evaluează riscul cardiovascular, a fost completat online de aproape 35,000 de persoane


Printr-un test simplu pe site-ul soscardio.ro, oricine îşi poate evalua riscul de a se îmbolnăvi de boala cardiovasculară în următorii ani.


Bucureşti, 16 noiembrie 2011. Campania pentru prevenţia riscului cardiovascular SOS Cardio continuă în noiembrie, după ce rezultatele din iunie-iulie au demonstrat interesul românilor pentru informaţie dar şi acţiune. În urma primei părţi a campaniei, aproape 35,000 de oameni şi-au făcut Testul Cartonaşelor pe site-ul www.soscardio.ro. În Bucureşti, 7.912 de persoane au parcurs acest test.

Acest instrument simplu evaluează riscul cardiovascular al persoanei respective, în urma răspunsurilor la 10 întrebări privind principalii factori de risc. Rezultatul testului trebuie validat de medicul generalist sau de cardiolog.

 Din totalul de 34.433 persoane care şi-au făcut testul, 15.798 sunt femei şi 18.635 bărbaţi. Topul factorilor de risc bifaţi de către populaţie în Testul Cartonaşelor au fost: hipertensiunea arterială,  în cazul a 19.828 de persoane, ereditatea, bifată de 17.550 de persoane, fumatul, recunoscut de 11.736 de persoane şi stresul, care a fost bifat de 21.686 de ori.

 “Prevenţia se face în timp, trebuie multă răbdare şi insistenţă, de aceea continuăm să promovăm Testul Cartonaşelor, prin care putem evalua riscul de boală cardiovasculară într-un anumit moment. Este interesant de ştiut că există factori de risc modificabili, astfel încât, cu o viaţă sănătoasă şi atentă, revenind peste 6 luni – 1 an asupra testului, veţi descoperi o îmbunătăţire a rezultatului. Recomand tinerilor să îşi cunoască riscul şi să facă testul şi părinţilor şi rudelor, pentru că există prevenţie, atâta timp cât eşti conştient de factorii de risc”, declară prof. dr. Dan Gaiţă, preşedintele Fundaţiei Române a Inimii, şi iniţiatorul campaniei SOS Cardio.

Campania de prevenţie a riscului cardiovascular beneficiază şi de un numar gratuit  0800 070 777, unde medici specialişti în cardiologie sprijină populaţia în parcurgerea telefonică a Testului Cartonaşelor. Până la data de 5 noiembrie, au fost preluate aproximativ 1.500 de apeluri din toată ţara, dintre care peste 500 s-au concretizat  în parcurgerea Testului Cartonaşelor.

“Testul Cartonaşelor înseamnă mai mult decât informarea asupra riscului de boli cardiovasculare. Înseamnă conştientizare, înseamnă prevenţie, iar prevenţia înseamnă mai puţine decese”, adaugă prof. dr. Dan Gaiţă, cardiolog.