Ziua Naţională fără Tutun – Educaţie pentru sănătatea ta!


În România, se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de ţigări, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, potrivit Societăţii Române de Pneumologie. Totodată studiile au arătat că 89% dintre fumătorii din ţara noastră şi-ar dori să reducă numărul ţigărilor sau să renunţe complet la fumat.

În cadrul Zilei Nationale fără Tutun a fost organizată o conferintă de presă, prin care a fost tras un puternic semnal de alarmă asupra impactului negativ pe care îl are fumatul în viata noastră. Prin desfăşurarea evenimentului la Colegiul Naţional I.L. Caragiale, organizatorii au dorit să sublinieze importanta educatiei în scoli si licee a tinerilor cu privire la sănătatea plămânilor. De asemenea, la manifestare au fost prezentate statistici alarmante despre afectiunile cauzate de consumul de ţigări.

Speakerii invitati în cadrul conferintei de presă au fost: prof.univ.dr. Florin Mihălţan (preşedintele Societăţii Române de Pneumologie), Marian Banu (Inspector Scolar pentru Imagine, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti), Dr. Mihaela Ulican (Sef Compartiment Promovarea Sănătătii – Directia de Sănătate Publică a Municipiului Bucuresti) Dr. Ioana Dărămus (Director de Programe, Centrul pentru Politici si Servicii de Sănătate), Andreia Bodea (Director Colegiul National I.L. Caragiale).

La nivel global, din cauza fumatului, la fiecare şase secunde o persoană moare. Un studiu al Centrului pentru Politici de Sănătate arată că, anual, 33.000 de români mor din cauza unor boli agravate de fumat.

Prof. univ. dr. Florin Mihălţan, Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, a declarat: „Contrafăcute sau nu, ţigările conţin 43 de substanţe chimice care au legătură cu apariţia cancerului. Fumul de ţigară conţine peste 4.000 de substanţe chimice diferite, dintre care peste 60 de substanţe cangerigene pentru om, menţionând aici: nicotină, arsenic, radon, cianuri, fenol, DDT, azbest, benzen, monoxid de carbon, formaldehidă. În România, aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, fapt care ar trebui să-i alarmeze pe cei care au acest viciu. Se ştie că fumatul este principala cauză de deces care poate fi prevenită, dar se pare că acest lucru nu este de ajuns pentru fumători. La ora actuală, un procent covârşitor de pacienţi care vin la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta au boli pulmonare cauzate de fumat”.

Potrivit Societăţii Române de Pneumologie, pentru a preveni cancerul pulmonar cea mai bună metodă este abandonarea din timp a fumatului.

Scopul Zilei Naţionale fără Tutun este acela de a atrage atenţia asupra consecinţelor devastatoare ale fumatului şi de a încuraja renunţarea la acest viciu periculos pentru sănătate.

Evenimentul a fost sustinut de: GlaxoSmithKline, Centrul pentru Politici si Servicii de Sănătate

Partenerii evenimentulului au fost: Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, Colegiul National I.L. Caragiale

Organizator stiintific: Societatea Română de Pneumologie