SPECIAL PSA

Prof. Dr. Viorel Bucuras: „Descoperirea PSA-ului este o piatră de hotar”


„Introducerea PSA-ului a însemnat salvarea a mii de vieţi, în România, fiindcă a permis diagnosticul mult mai precoce al cancerului de prostată”, spune prof. dr. Viorel Bucuraş

Viorel Bucuras

Descoperirea PSA-ului este o piatră de hotar în diagnosticul precoce al cancerului de prostată. La fel ca şi coloraţia Papanicolau, în cazul cancerului de col uterin, prin intermediul PSA-ului s-a putut trece la răspândirea pe scară largă a tratamentului curativ al cancerului de prostată: prostatectomia radicală, făcută iniţial deschis, clasic, iar apoi prin tehnici minim invazive, laparoscopic şi apoi asistată robotic, precum şi alte tehnici minim invazive de terapie focală a cancerului de prostată, în cazul unui cancer incipient.

Aceasta este cea mai mare importanţă în descoperirea acestui marker tumoral deosebit de important, cum am spus, în diagnosticul precoce al cancerului de prostată care, după cum se ştie foarte bine, este cea de-a doua cauză de mortalitate prin cancer la bărbat. Prin morbiditate şi mortalitate, cancerul de prostată este o problemă de sănătate publică.

PSA-ul este un marker extrem de util, dar trebuie interpretat în contextul clinico-biologic al fiecărui pacient. Nu neapărat un PSA cu valoare mai mare înseamnă şi cancer de prostată.

Citiţi articolul integral în ediţia tipărită Hipocrate din luna octombrie.