SPECIAL PSA

Prof. Dr. Ioan Coman: "Ce a însemnat PSA-ul pentru urologie?"


„Dacă, înainte de introducerea testului PSA, prostatectomia radicală cu viză curativă pentru cancerul prostatic localizat era aproape necunoscută în practica urologică din ţara noastră, acum această tehnică se foloseşte cu succes în România nu numai pe cale chirurgicală clasică, dar şi pe cale laparoscopică sau robotică”, afirmă Prof. Dr. Ioan Coman

Ioan Coman

Nu mai putem concepe azi monitorizarea post-operatorie a unui pacient, căruia i-am efectuat un gest intervenţional cu viză de radicalitate, fără efectuarea testului PSA. Dar nici oncologii medicali sau radioterapeuţi nu mai concep monitorizarea unui pacient cu cancer prostatic extins locoregional sau metastatic fără dozarea periodică a PSA-ului.

În final aş spune că PSA-ul a oferit multor barbaţi din toată lumea şi în prezent şi din România şanse mari de vindecare sau de control optim al bolii. Chiar dacă se fac eforturi pentru descoperirea de noi markeri tumorali pentru cancerul prostatic care să confere un coeficient de specificitate sporit, PSA-ul nu a fost încă detronat de pe podium. Suntem în era PSA-ului, test care se impune a fi efectuat anual de către toţi bărbaţii care au împlinit vârsta de 50 de ani sau chiar sub această limită de vârstă, pentru cei cu factori de risc genetici.

Citiţi articolul integral în ediţia tipărită Hipocrate din luna octombrie.