SPECIAL PSA

Conf. Dr. Viorel Jinga: „Cel mai important marker tumoral din urologie”


„Antigenul prostatic specific a revoluţionat descoperirea precoce, stadializarea şi tratamentul, şi de asemenea şi urmărirea post-tratament a cancerului de prostată”, spune conf. dr. Viorel Jinga

Viorel JingaDescoperirea PSA a fost o descoperire revoluţionară. Până atunci se folosea fosfataza acidă, care nu numai că nu era deloc specifică prostatei, dar în plus era problematic a se interveni la timp şi a se face o cură radicală a cancerului de prostată, în special la persoanele care aveau o speranţă de viaţă de cel puţin, să spunem, zece ani.

Antigenul prostatic specific este de departe cel mai important marker tumoral din urologie şi putem spune că a revoluţionat descoperirea precoce, stadializarea şi tratamentul, şi de asemenea şi urmărirea post-tratament a cancerului de prostată.

Cu toate aceste merite însă, mai există şi mici probleme care fac ca acesta să nu fie chiar un marker tumoral perfect pentru cancerul de prostată, valorile lui crescând şi în alte afecţiuni ale prostatei, în hipertrofia benignă a prostatei, în prostatite, uneori post-manipularea prostatei - tuşeul rectal poate modifica valoarea PSA-ului.

Este necesar să urmărim atent valoarea PSA-ului în contextul clinic al pacientului (poate face o puncţie-biopsie prostatică, cum spuneam, după cum se poate modifica valoarea PSA-ului în prostatite, în afecţiuni inflamatorii, când valoarea poate creşte şi până la 30 ng/ml sau mai mult).



Citiţi articolul integral în ediţia tipărită Hipocrate din luna octombrie.