SPECIAL PSA

Prof. Dr. Petrisor Geavlete: "PSA – trecut, prezent și viitor"


„Un studiu recent privitor la screeningul cancerului de prostată prin utilizarea testului PSA (European Randomized Study of Screening for Prostate Cancer - ERSPC) a arătat o reducere de numai 20% a mortalității prin cancer de prostată în grupul de pacienți care au beneficiat de screening comparativ cu grupul de control”, spune prof. dr. Petrișor Geavlete

Petrisor Geavlete

PSA (antigenul specific prostatic) este o serin-protează din familia kalikreinelor secretată de celulele epiteliale din ductele prostatice. Odată pătruns în circulația sangvină PSA se regăsește sub mai multe forme moleculare: majoritatea PSA este legat de un inhibitor de protează (alfa 1 antichemotripsina), iar o mică parte se gasește sub formă liberă (free PSA). Modificarea arhitecturii prostatice normale determină pătrunderea unor cantități mai mari de PSA în circulația generală.

Măsurarea PSA a fost utilizată ca metodă de screening pentru depistarea cancerului de prostată de la jumătatea anilor 1980. Limita superioară considerată normală (4,0 ng/ml) reprezintă nivelul la care s-a constatat cea mai mare sensibilitate (detecția celui mai mare număr de cancere de prostată) și specificitate (excluderea celui mai mare număr de bărbați fără cancer de prostată). De atunci PSA a fost considerat ca fiind cel mai important marker tumoral pentru cancerul de prostată, reprezentand totodată cel mai de succes marker existent pentru orice tip de cancer.

Totuși, pentru a îmbunătăți specificitatea, au fost dezvoltate o serie de măsurători adiționale pentru depistarea precoce a cancerului de prostată. Raportul free PSA/ PSA total este elementul cel mai utilizat. Acest raport este folosit pentru a stratifica riscul de cancer de prostată pentru bărbații cu valori PSA “borderline” (4-10ng /ml) și tușeu rectal normal. O serie de studii clinice au arătat că acest raport crește sensibilitatea detectării cancerului de prostată la pacienții cu valori normale ale PSA.

Citiţi articolul integral în ediţia tipărită Hipocrate din luna octombrie.