SPECIAL PSA

Prof. Dr. Nicolae Calomfirescu: „Urologul trebuie să fie expertul în integrarea PSA-ului”


„Dacă pacientul vrea să doarmă liniştit trebuie să îşi facă PSA-ul cu regularitate chiar dacă nu are simptome; şi să nu îi fie frică de cancerul de prostată, pentru că acesta, în anul 2011 se poate vindeca şi în România, dar cu o singură condiţie: să fie diagnosticat intracapsular precoce”, spune dr. Nicolae Calomfirescu

Nicolae CalomfirescuPSA a fost descoperit şi a început să se aplice în lumea civilizată în secolul trecut, decada a opta. În ce mă priveşte, eu am început să vin în contact cu el în 1990, în Franţa, când am aflat că de fapt diagnosticul patologiei prostatice nu se face ca în România pre-decembristă sau post-decembristă, şi că de fapt antigenul prostatic era de mult obligatoriu în diagnosticul patologiei prostatice în ţările civilizate, cu sisteme de sănătate coordonate.

În România, am avut parte de PSA ca element chiar revoluţionar în diagnosticul patologiei prostatice prin anul 1994, când clinica precursoare a Medicover-ului de astăzi a început să dozeze PSA-ul. La vremea respectivă, am asistat la o explozie în utilizarea PSA-ului, fapt explicat pur şi simplu de curiozitate. Şi vreau să spun că am văzut la vremea respectivă PSA-uri de 5000 de unităţi.

Pentru că la orice pacient care avea un cancer de prostată cunoscut sau în tratament se determina PSA-ul, atunci s-a constatat cu surprindere că la persoane cu diferite stadii de cancer avem diferite intervale de valori. O valoare a PSA care astăzi este alarmantă - adică 10 - la vremea respectivă era un lucru foarte rar, pentru că se trimiteau în primul rând pacienţii cu boală diagnosticată şi cunoscută. A fost o perioadă atunci în care am văzut PSA-uri de 3.000-3.500, la pacienţii cu boală metastazată.


Citiţi articolul integral în ediţia tipărită Hipocrate din luna octombrie.