Prolia pentru femeile în postmenopauză cu osteoporoză

Prolia (denosumab) este disponibil în farmaciile din România pentru tratamentul femeilor cu osteoporoză de postmenopauză şi care prezintă un risc crescut de fracturi de fragilitate. 

În România, 1,3 milioane de femei aflate la menopauză suferă de osteoporoză, dintr-un total de 4 milioane de femei cu vârsta de peste 50 de ani. Chiar dacă sunt disponibile pe piaţă mai multe opţiuni de tratament, multe dintre femeile afectate de osteoporoză prezintă fracturi din cauza unei slabe aderenţe la tratament.

Cu o eficienţă dovedită şi o injecţie administrată o dată la 6 luni, denosumab oferă femeilor diagnosticate cu osteoporoză o nouă alternativă la tratamentele actuale.

Denosumab funcţionează într-un mod diferit faţă de celelate tratamente pentru osteoporoză, fiind prima şi singura terapie aprobată care acţionează în mod special pe RANK Ligand, un reglator esenţial al osteoclastelor (celulele care determină resorbţia osului). Denosumab ajută la oprirea procesului care cauzează pierderea masei osoase, ducând la creşterea densităţii osoase, la oase mai puternice şi la reducerea riscului de fracturi vertebrale, de şold precum şi la reducerea riscului de fracturi non-vertebrale.

„Foarte multe femei sunt neprotejate împotriva fracturilor, în pofida tratamentelor disponibile astăzi. Acum, prin lansarea în România a Prolia, specialiştii din domeniul medical precum şi pacientele acestora pot beneficia de un mod de abordare inovativ, care reduce fracturile în zonele cheie ale structurii osoase, în mod eficient şi sigur. Administrarea sa subcutanată, o dată la şase luni, îmbunătăţeşte starea de sănătate a pacientei şi duce la o complianţă crescută a acesteia la tratament. În acelasi timp, Prolia contribuie la reducerea poverii bolii şi creşte calitatea vieţii pacientelor”, a declarat Conf. Dr. Cătălina Poiană, medic primar endocrinolog, Institutul Naţional de Endocrinologie „C.I. Parhon” Bucureşti.

Comisia Europeană a acordat autorizaţia de comercializare pentru denosumab în data de 26 mai 2010, datorită rezultatelor obţinute în urma a şase studii de faza 3, incluzând şi două studii pivot de faza 3 cu privire la eficienţa în reducerea fracturilor osteoporotice.
Amgen şi GlaxoSmithKline (GSK) colaborează pentru oferirea Prolia ca opţiune de tratament femeilor în postmenopauză cu osteoporoză din Europa, inclusiv din România.