SPECIAL PSA

Prof. Dr. Dan Mischianu: "Cancerul de prostată: o neoplazie aflată între paradigme şi cutume"


“Descoperirea PSA a schimbat ireversibil atitudinea şi abordarea PCa de către urologi, PSA reprezentând o unealtă de valoare inestimabilă în terapia PCa, care a dus la diagnosticul mai precoce al bolii şi creşterea supravieţuirii şi calităţii vieţii pacienţilor”, spune prof. dr. Dan Mischianu

Descoperirea PSA este controversată deoarece el se găseşte atât în spermă, cât şi în ţesutul prostatic, echipe independente evidenţiindu-l şi dându-i nume diferite. Flocks a fost primul care a experimentat pe antigenele prostatice, iar zece ani mai târziu profesorul Richard Ablin a raportat prezenţa de antigene precipitante în prostată. În 1971 Hara a caracterizat o proteină unică în spermă, gamma-seminoproteina.

Li şi Beling, în 1973 au izolat o proteină E1 din sperma umană în încercarea de a găsi o nouă metodă de creştere a fertilităţii. În 1978 Sensabaugh a identificat o proteină specifică spermei p30, care s-a dovedit a fi similară E1. În 1979 Ming Wang a purificat un antigen specific din prostată (antigenul prostatic). Pentru prima oară, PSA a fost măsurat cantitativ din sânge de către Papsidero în 1980.

La sfârşitul anilor ’80 Stamey şi McNeal au demonstrat corelaţia dintre PSA şi volumul tumoral, iar Catalona a arătat că bărbaţii cu PSA>4.0 ng/ml au o incidenţă mai crescută a cancerului de prostată. Adoptarea PSA ca metodă de screening în America de Nord a dublat numărul de cazuri diagnosticate în mai puţin de o decadă.

PSA a provocat practic o revoluţie. Se descoperă mai multe cancere de prostată. Oare nu sunt prea multe? Sistemul sanitar le poate rezolva pe toate?

Datorită în principal utilizării PSA, cancerul de prostată a devenit neoplazia cu cea mai mare prevalenţă în ţările dezvolate. A crescut, de asemenea proporţia de cazuri diagnosticate în stadii curabile, scăzând astfel mortalitatea prin cancer de prostată şi crescând supraveţuirea. În România incidenţa PCa în era PSA este de asemenea în creştere, mai ales în segmentul de vârstă 45-54 de ani, cu o creştere de 118% (Şuteu O., Simpozion Astra Zeneca, Poiana Brasov, mai 2010).

Citiţi articolul integral în ediţia tipărită Hipocrate din luna octombrie.