Simpozionul internaţional despre hiperparatiroidism primar si osteoporoză. Interviu Prof. Dr. J. Bilezikian şi Prof. Dr. M. Coculescu


Simpozionul Internaţional despre Hiperparatiroidism primar si Osteoporoză, organizat de Romanian AACE Chapter şi Grupul de lucru în Osteoporoză al Societăţii Române de Endocrinologie (SRE) a avut loc pe 24-25 octombrie 2011, la hotel Novotel, Bucureşti. Această manifestare ştiinţifică, care a marcat şi în România Ziua Mondiala a Osteoporozei (sărbătorită la 20 octombrie), a reunit cercetători şi clinicieni renumiţi în domeniul osteoporozei, atât din ţară cât şi din străinătate, bucurându-se de participarea, din partea AACE, a reputatului Prof. Dr. John Bilezikian, SUA.

Interviu

Rădoi V: Cum vi s-a părut Romania?

J. Bilezikian: Am considerat tara foarte plăcută, aceasta fiind a doua vizita a mea aici. Pe măsura ce călătoresc în lume îmi place să văd noi lucruri, să îmi fac prieteni noi şi să cunosc tări despre care nu ştiu foarte multe. Aceasta a fost a doua vizită a mea în Romania, o vizită chiar mai plăcută decât prima şi sper să mă întorc.


Rădoi V: Care este opinia dumneavoastră despre tratamentul hiperparatiroidismului şi a deficitului de vitamină D în România, în comparatie cu SUA sau cu Europa de vest?

J. Bilezikian: Am impresia că există un deficit enorm de vitamină D aici. Bineînteles, există un deficit în întreaga Europă de est şi chiar şi în SUA, aceasta fiind mai degrabă o problemă la nivel mondial.

M. Coculescu: Pediatrii ne arată de o lungă perioadă de timp o prevalentă în creştere a rahitismului la copii, alăturată unui deficit de vitamină D. Când eram student, în Romania chiar exista un program de suplimentare a dozei de vitamină D la copii. La ora actuală, studiile realizate de Institutul National de Endocrinologie (n.r. din România) demonstrează că este necesară creşterea cantitătii de vitamină D din organism. După cum a demonstrat şi prof. Bilezikian, doar soarele şi aportul natural nu sunt suficiente pentru a rezolva aceasta problemă.

J. Bilezikian: Într-adevăr.

M. Coculescu: Acest lucru este valabil în mod special într-o tară precum a noastră în care zilele însorite nu sunt atât de frecvente.


Rădoi V: Există numeroase articole publicate recent în jurnale importante care discută despre posibilitatea existentei unei cantităti prea mari de vitamină D în organism. Care este părerea dumneavoastră?

J. Bilezikian: Institutul de Medicină (n.r. din SUA) a avertizat populatia în legătură cu această problemă, sugerând ca existe anumite date epidemiologie care demonstrează că mortalitatea poate creşte când nivelul sanguin ajunge peste 50ng/ml. Aceste date sunt foarte controversate. Din punctul meu de vedere vitamina D are efecte pozitive mult mai numeroase decât posibilele efecte negative.


Rădoi V: Mai mult bine, decât rău?

J. Bilezikian: Bineînteles. Există şanse mult mai mari să provoci rău dacă nu există dozele necesare în organism.


Rădoi V: Deci aceasta ar fi o problema pentru care nu s-a ajuns la o concluzie şi care merită cercetată în continuare?

J. Bilezikian: Este corect.