Eveniment la Academia Română: 90 de ani de la descoperirea insulinei de către Nicolae Paulescu


Nicolae Paulescu

Pe 8 noiembrie, în Aula Academiei Române, medicii români au marcat împlinirea a nouă decenii de la descoperirea insulinei de către genialul savant român.

Sesiunea a fost iniţiată şi moderată de prof. dr. Constantin Ionescu-Tîrgovişte, membru corespondent al Academiei Române, şi a beneficiat de prezenţa excepţională a profesorului spaniol Alberto de Leiva, cel care a consacrat al doilea doctorat al său studiului vieţii lui Nicolae Paulescu, devenind şi unul dintre cei mai importanţi susţinători ai cauzei acestuia în lumea diabetologiei mondiale.


De notat şi discursul scurt, dar plin de emoţie, al stră-strănepotului marelui savant român, domnul inginer Nicolae Angelescu, prezent la Academie. Profesorul Nicolae Hâncu a oferit o imagine de ansamblu asupra impactului de dimensiuni planetare a descoperirii lui Paulescu, iar sesiunea a fost completată de profesorul Radu Lichiardopol, preşedinte al Societăţiii Române de Diabet, de conf. dr. Radu Vereşiu, preşedinte al Federaţiei Române de Diabet, şi de conf. dr. Octavian Buda, şeful disciplinei de Istoria Medicinei de la UMF Carol Davila.


Revista Hipocrate a consacrat un numr special, în august 2011, împlinirii a 90 de ani de la descoperirea insulinei, despre care puteţi găsi detalii aici.