EDIŢIA TIPARITĂ HIPOCRATE FEBRUARIE 2011

Studiu pilot indică deficienţe în înţelegerea informaţiilor medicale

dr brandDr. Brand, profesor de sănătate publică la Universitatea Maastricht,Olanda: „Cerinţele literaturii medicale în dezbaterea internaţională au devenit din ce în ce mai complexe şi diverse pe parcursul ultimei decade”.
Proiectul, derulat sub conducerea Universităţii din Maastricht, care trebuie să asigure baza decizională pentru promovarea la nivel naţional şi european a literaturii medicale, este denumit European Health Literacy Survey (HLS•EU). Primele rezultate ale fazei pilot tocmai încheiate au fost prezentate la Gastein împreună cu datele din Irlanda şi Olanda.

„Rezultatele, cel puţin pentru cele două ţări, arată un potenţial de îmbunătăţire”, afirmă coordonatorul proiectului, dr. Kristine Sørensen. „Numai aproximativ 65% dintre cei investigaţi în cele două ţări au indicat faptul că puteau înţelege cu uşurinţă prospectele medicale şi numai 57% etichetele de pe produsele alimentare. Aceste întrebări se bazează pe auto-evaluarea celor interogaţi, iar rezultatele iniţiale ale întrebărilor noastre de control arată că numărul celor care înţeleg cu adevărat este semnificativ mai mic”.

Articolul integral, numai în ediţia tipărită din februarie.