PRADAXA ÎN ROMÂNIA

Boehringer Ingelheim: valoare prin inovație


Compania farmaceutică Boehringer Ingelheim își continuă istoria de succes şi în cel de-al 125-lea an de existenţă, dezvoltând şi distribuind pe piaţă medicamente inovatoare. Cel mai recent exemplu, Pradaxa.

Albert BoehringerCea mai mare companie farmaceutică de familie din lume a păstrat valorile fondatorului, Albert Boehringer, iar acum, după mai bine de 125 de ani de existență, confirmă angajamentul pentru viziunea sa tradițională, „Valoare prin Inovație”. Astăzi, 41.500 de angajaţi lucrează în 142 de companii afiliate pe toate continentele.

Fiind una dintre primele companii farmaceutice internaţionale care şi-au deschis birouri în România, în 1972, Boehringer Ingelheim priveşte cu încredere spre viitor, având un portofoliu propriu promiţător de Cercetare şi Dezvoltare (Research and Development - R&D).

În România, Boehringer Ingelheim a înregistrat zece ani de creștere consecutivă aproape fără exceptie, dezvoltarea fiind întotdeauna mai rapidă decât cea a pieţei.

La nivelul anului 2010, programele ample de cercetare clinică la nivel global includeau 11 studii clinice care se aflau în desfăşurare şi în România. Acestea acoperă cinci arii terapeutice (boli cardiovasculare, metabolice, respiratorii, oncologie, virologie) şi 124 de centre medicale în toată ţara.

„Scopul nostru este acela de a asigura accesul pacienţilor din România la medicamente cheie, de ultimă generaţie, care să aibă un impact pozitiv asupra sănătăţii şi vieţii lor”, spun representantii companiei.

„Creştere prin cercetare şi dezvoltare proprii” este deviza Borheinger Ingelheim. Rezultatul investiţiilor masive şi al cercetării intensive: o gamă extinsă de medicamente cu şi fără prescripţie şi produse în dezvoltare în arii terapeutice precum prevenirea atacurilor cerebrale, diabet, oncologie, ce au fost lansate sau vor fi lansate în următorii ani.

Obiectivul Boehringer Ingelheim a fost şi rămâne cercetarea şi dezvoltarea de medicamente inovatoare pentru tratarea unor boli a căror nevoie terapeutică nu a fost îndeplinită. Prin Viramune®, Boehringer Ingelheim a introdus pe piaţă, în 1996, un medicament HIV într-o clasă nouă de ingredient activ, oferind astfel o nouă alternativă de tratament. Alte exemple similare includ Mirapexin®, lansat în 1997 pentru terapia simptomatică a bolii Parkinson, şi Spiriva®, disponibil pe piaţă din 2002 pentru tratarea bronhopneumopatiei obstructive cronice (BPOC); astăzi Spiriva® este cel mai prescris medicament pentru tratamentul BPOC din întreaga lume. Medicamentul pentru scăderea tensiunii arteriale Micardis® este singurul antagonist de receptor de angiotensină care reduce riscul accidentelor cardiovasculare severe, precum infarctul miocardic. Recent, Twynsta a devenit o nouă opţiune de tratament pentru pacienţii cu boli cardiovasculare.

Cheltuielile cu cercetarea şi dezvoltarea de medicamente şi terapii noi au crescut în 2009 cu peste 100 milioane de euro, până la 2,2 miliarde euro, respectiv 21% din vânzările nete ale medicamentelor cu prescripţie.

Substanţa activă dabigatran etexilat a fost descoperită şi dezvoltată în Biberach, Germania – cel mai mare centru de cercetare şi dezvoltare al companiei. Acest inhibitor de trombină de ultimă generaţie, administrat pe cale orală, a fost lansat pe piaţă în 2008 sub denumirea Pradaxa®, fiind utilizat pentru prevenirea tromboembolismului venos după intervenţii de înlocuire a şoldului sau a genunchiului. Pradaxa® utilizat în prevenirea atacului cerebral la pacienţii cu fibrilaţie atrială poate reprezenta o descoperire medicală majoră. Acest lucru a fost dovedit în octombrie 2010, când US Food and Drug Administration a aprobat noua indicaţie a Pradaxa pe piaţa din SUA. Ulterior, produsul a fost aprobat și de autoritățile canadiene şi, recent, de cele din Uniunea Europeană. Pradaxa a devenit astfel primul anticoagulat oral nou aprobat în lume în ultimii 50 de ani.

Boehringer Ingelheim continuă cercetarea: rezultatele studiilor clinice la scară largă, controlate, la care participă sute de pacienţi, contribuie la îmbunătăţirea cunoştinţelor medicale şi a tratamentului pentru principalele trei cauze ale decesului asociat unei boli – boli cardiovasculare, atac cerebral şi BPOC.

„Baza viitorului companiei Boehringer Ingelheim este asigurată prin cercetare inovatoare,” a declarat Prof. Dr. Andreas Barner, preşedintele Consiliului de Administraţie. „Medicamentele Boehringer Ingelheim în ariile terapeutice diabet şi oncologie vor fi, de asemenea, disponibile pentru medici şi pacienţi în anii ce urmează. Explorăm teritorii noi cu încredere şi expertiză, pentru a urma liniile directoare ale companiei - deservirea omenirii prin cercetarea, dezvoltarea, producţia şi distribuirea pe piaţă de noi medicamente.”