PRADAXA ÎN ROMÂNIA

Prof. Dr. Gregory Lip: 10 elemente esenţiale despre Pradaxa şi indicaţia pentru prevenţia AVC la pacienţii cu FA




Prof. dr. Gregory Lip, lider mondial de opinie în domeniul fibrilaţiei atriale, introduce în scenă dabigatran. 10 întrebări, tot atâtea răspunsuri şi multe speranţe pe care lumea medicală şi le pune în Pradaxa

  1. De ce trăim un moment istoric în anticoagulare?
    • Aprobarea dabigatran etexilat în Europa constituie un progres semnificativ, istoric. În ultimii 50 de ani, medicii din întreaga lume au așteptat descoperirea unei alternative la terapiile cu antagoniști ai vitaminei K precum warfarina, folosită vreme îndelungată ca tratament standard.

  2. Explicaţi nevoia unor noi terapii pentru prevenţia AVC la pacienţii cu FA.
    • Warfarina prezintă o serie de inconveniente, care determină sub-utilizarea ei. Astfel, dată fiind fereastra terapeutică îngustă, mulţi pacienţi sunt trataţi suboptimal, doar aproximativ jumătate plasându-se un timp adecvat în fereastra terapeutică a warfarinei.

  3. Care sunt principalele dezavantaje ale terapiilor disponibile până la apariţia dabigatran?
    • Warfarina prezintă o semnificativă variabilitate a INR-ului între diverse categorii de pacienţi, dar şi la acelaşi pacient, la momente diferite. Warfarina are multiple interacţini cu medicamente şi cu alimentele ingerate, presupune restricţia consumului de alcool şi nevoia unei monitorizări permanente.

  4. Portretul medicamentului ideal pentru prevenţia AVC la pacienţii cu FA
    • Caracterizat prin eficacitate, siguranţă, fără a fi necesară monistorizarea, cu puţine interacţiuni cu alte medicamente, cu alimentele sau cu alcoolul.

  5. Ce aduce nou dabigatran?
    • Dabigatran etexilat este primul reprezentant al noii generaţii de anticoagulante orale – inhibitorii direcţi de trombină. Efectul antitrombotic puternic este obţinut prin blocarea specifică a activității trombinei (atât trombina liberă cât şi pe cea fixată de trombi).


  6. Care sunt elementele cheie ale studiului RE-LY?
    • Este un studiu uriaş, care a demonstrat că dabigatran 150 mg bid a fost superior faţă de warfarină pentru prevenţia AVC, cu o rată similară a sângerărilor majore, iar doza de 110 mg dabigatran a demonstrat o eficacitate similară cu a warfarinei, dar cu 20% mai puţine hemoragii majore. Ambele doze au fost însoţite de semnificativ mai puţine hemoragii intracraniene.

  7. Ce semnificaţie are aprobarea Pradaxa în UE pentru medici şi pentru pacienţi?
    • Este o mare oportunitate de a îmbunătăţi prevenţia accidentului vascular cerebral la pacienţii cu fibrilaţie atrială.

  8. Ce profil are pacientul care poate beneficia cel mai mult de Pradaxa?
    • Toţi pacienţii care nu pot beneficia de o monitorizare inadecvată a terapiei cu warfarină, din cauza imposibilităţii de a merge la un centru pentru determinarea INR sau ca urmare a imposibilităţii de a menţine INR în ţinta terapeutică.

  9. Ce trebuie să ştie un medic când prescrie prima dată dabigatran?
    • Dabigatran trebuie sp ie folosit corect şi la pacientul potrivit. Trebuie să se reţină faptul că indicaţia este fibrilaţia atrială nonvalvulară. De asemenea, pacienţii cu insuficienţă renală severă (clearence al creatininei mai mic de 30) sunt excluşi.

  10. Ce puteţi spune despre viitoarele studii cu Pradaxa?
    • Tocmai a fost anunţat la ESC Paris 2011 un nou studiu clinic cu Pradaxa la pacienţi cu proteze valvulare.