Mii de persoane cu diabet zaharat vor primi consiliere despre boala lor de la asistente medicale specializate


Bucureşti, 7 octombrie 2011. Un program pilot unic în România îşi propune să educe 10,000 de pacienţi cu diabet zaharat în următoarele şase luni. Prin întâlniri organizate de două ori pe săptămână, 20 de asistente medicale din 15 centre universitare si regiuni geografice mari vor discuta teme importante de educaţie cu pacienţi diagnosticaţi cu diabet zaharat. Fiecare şedinţă va ţine aproximativ două ore iar sala va fi pusă la dispoziţie de spitalul în care activează asistenta.

Consiliere diabet

“La aflarea diagnosticului, pacienţii au diverse reacţii, de la negare până la depresie de multe ori. Cel mai important mesaj pe care trebuie să îl transmitem persoanelor care au diabet este că înţelegerea bolii, prin programe de educaţie, este esenţială pentru viitorul lor. Datorită soluţiilor terapeutice moderne la îndemână, diabetul poate fi controlat, cu condiţia ca pacientul să îşi dorească acest lucru şi să colaboreze cu specialiştii”, declară prof. dr. Maria Mota, preşedintele în funcţiune al ARED (Asociaţia Română a Educatorilor în Diabet).

“Prevalenţa diabetului zaharat a crescut dramatic în România în ultimii 5 ani şi este estimat la 4–5 % din totalul populaţiei. Aceasta înseamnă peste 800.000 persoane cu Diabet Zaharat în Romania. Pacienţi diagnosticaţi cu Diabet Zaharat sunt aproximativ 600.000 în acest moment. Nevoia de servicii medicale acordate acestor pacienţi este în creştere în special în ceea ce priveşte consilierea si educaţia”, declară dr Cornelia Bala, membru in Comitetul General al Diabetes Educatation Study Group, grup european de studiu pentru educaţie.

“La nivel global, Lilly Diabetes are drept obiectiv prioritar educarea pacienţilor cu Diabet Zaharat în lupta lor continuă cu această boală, astfel ca şi în România am decis sa susţinem logistic şi cu informaţii legate de noutatile ştiinţifice în domeniu o echipa de asistente educatoare. Ne bucuram ca experienţa lor practică şi teoretică în acumulată în cadrul secţiilor de diabet va fi folosita eficient în beneficiul pacienţilor diagnosticaţi, prin intermediul sedinţelor de consiliere organizate cu aceştia”, explică dr Daniel Popescu, Director Comunicare Ely Lilly România.

Numărul asistentelor incluse în proiect este de 20 educatoare pentru primele 6 luni, egal repartizate în orase din toată ţara: Bucureşti, Ploieşti, Craiova, Turnu-Severin, Iaşi, Suceava, Cluj, Timişoara, Oradea, Constanţa, Sibiu, Tg Mureş, Galaţi, Braşov, Baia-Mare. Ele vor susţine în afara orelor de program şedinţe de educaţie de grup cu pacienţii diagnosticaţi cu Diabet Zaharat, maxim 10 pacienţi/şedinţă şi vor putea folosi orice material educaţional considerat util (inclusiv dar nu exclusiv programul “Să vorbim despre diabet!”).

“Pacienţii nostri au nevoie de educaţie din prima zi de la aflarea diagnosticului, mai mult decat de orice! Curricula este realizată pe baza recomandărilor prof. dr. Maria Moţa, care a publicat recent cartea „Ghidul educatorului pentru educaţia medicală terapeutică în diabet“. O altă sursă de informaţie pentru asistentele medicale care vor efectua aceste sesiuni de educaţie este programul lansat de Lilly “Să vorbim despre diabet” care are la bază Hărţile de Conversaţie create special pentru educarea pacienţilor de “HealthyI”, declară asistent Anca Minea, presedinte onorific ARED si coordonatoarea echipei de asistente educatoare din acest program.

Despre programul “Să vorbim despre diabet”.

În februarie 2009, Lilly a lansat în România un program de educaţie adresat pacienţilor cu diabet: “Să vorbim despre diabet”. Programul este implementat la nivel internaţional fiind susţinut de Federaţia Internaţională de Diabet. În România, acest program este foarte apreciat de specialiştii în diabet şi implementat cu sprijinul Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Peste 300 asistente medicale şi 300 medici au fost instruiţi cum să folosească instrumentele propuse de programul de educaţie “Sa vorbim despre diabet”.

În cadrul managementului Diabetului Zaharat, educaţia pacientului asupra bolii este un aspect esenţial, fiind vorba de o boală cronică ce necesită autoîngrijire şi automonitorizare: "Lilly Diabetes a venit în întâmpinarea acestei nevoi de educaţie odată cu lansarea în România a proiectului educaţional "“Să vorbim despre diabet!

Pentru mai multe informatii contactati: Nora Ionita, la tel: 021 222 12 40

mobil: 0722 513 543 sau nora.ionita@evolutionmedia.ro